perjantai 2. kesäkuuta 2017

Kas siinä pulma

Olen viime viikkoina pohtinut kovasti, onko hakukohteeni seuraavana keväänä lääketieteen vai hammaslääketieteen koulutusohjelma. Molemmilla on puolensa.

lääketieteellinen 

+ mahdollisuus opiskella Tampereella
+ "yleispätevämpi" tutkinto
+ paljon erikoistumisaloja (omasta mielestäni mielenkiintoisimmat ovat lastenneurologia ja -psykiatria)

- pidempi opiskeluaika
- raskaat päivystämiset (en ole koskaan tehnyt vuorotyötä, joten en tiedä, miten se minulle sopisi, mutta epäilen, että en ole parhaimmillani työssä, jossa rytmi kovasti vaihtelee)
- erikoistuminen tuntuu näin pääsykokeisiin lukevan mielestä siintävän jossain hamassa tulevaisuudessa

hammaslääketieteellinen

+ vähemmän/ei lainkaan päivystämistä
+ lyhyempi opiskeluaika
+ pääsee tekemään paljon toimenpiteitä
+ työn jäljen näkee välittömästi
+ pääsee heti alusta lähtien "erikoistumaan" suun alueeseen
+ työhön liittyvä esteettinen puolikin kiinnostaa
+ käsillä tekemistä - olen aina tykännyt askarrella, neuloa, virkata... sorminäppäryydestä tuskin on haittaa
+ vähemmän hakijoita ja ainakin toistaiseksi hieman matalammat pisterajat kuin yleiselle

- ei voi opiskella Tampereella
- ergonomia mietityttää - tai mitä jos jonkun tapaturman tai sairauden myötä käsien toimintakyky heikkenisi. Pitäisikö vaihtaa kokonaan alaa?

Mitä enemmän otan selvää hammaslääketieteen opiskelusta ja hammaslääkärin työstä, sitä varmemmin vaakani näyttää kallistuvan siihen suuntaan. Suurin miinus on mielestäni se huutava vääryys, että Tampereella ei kyseistä opinahjoa ole. Vaihtoehtoina ovat siis Turku, Helsinki, Oulu ja Kuopio. Fiilispohjalta jos lähtisin liikkeelle, hakisin ehdottomasti Kuopioon. Valitettavasti fiiliksiä latistaa Kuopion sijainti turhan kaukana nykyiseen asuinpaikkaani nähden. Turku olisi lähimpänä, joten uskon päätyväni ensi keväänä asettamaan sen ykköskohteeksi. Keväällä 2018 pitäisi lääkishaussa tulla käyttöön yhteisvalinta, jonka myötä pystyy hakemaan useampaan kuin yhteen tiedekuntaan. Tämä on mielestäni oikein toivottu muutos, vaikkakin sen vaikutusta pisterajoihin ei pysty etukäteen kuin arvailemaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tulokset 2019

Tämän postauksen kirjoittaminen on lähinnä masentavaa. En kuitenkaan jaksa piilotella epäonnistumistani. Sain siis tänä vuonna vain 92 raak...