torstai 17. toukokuuta 2018

Jälkipyykin aika

Pääsykokeesta on kulunut nyt reilu vuorokausi. Fiilikset ovat sen aikana vaihdelleet kovasti. Kun koeaika päättyi, eka tunne oli helpotus - urakka oli valmis ja koska olin lähes tauotta käyttänyt koko viiden tunnin koeajan, tiesin että osasin edes jotain. Muutama tunti kokeen jälkeen iski "laskuhumala" - mieleen alkoi putkahdella huolimattomuusvirheitä ja "voi ei, näin se olisi pitänyt ratkaista"-ajatuksia. Nyt olo alkaa vähitellen normalisoitua, vaikka eilinen suoritus vielä mielessä kummitteleekin. 

Minun mielestäni koe oli vaikea. Biologian kysymyksissä ja monivalinnoissa oli jonkun verran tulkinnanvaraisuutta. Fysiikassa oli ihan kummallinen valovoimakkuus/linssitehtävä (aihealue, johon liittyviä tehtäviä en ole ikinä tehnyt...) ja muutama kaavanjohtamishässäkkä, jotka ovat ainakin minulle supervaikeita. Tehtäviä oli paljon, peräti 19, ja rutiinia todella olisi tarvittu. 

Itse en etukäteen juuri miettinyt mitään koestrategiaa Ajattelin, että aloitan helpoimmista ja yritän vastata kaikkeen jotain, edes muutaman kaavan tai arvon muodossa irtopisteiden toivossa. Selasin tehtävät nopeasti läpi ja kun tajusin, paljonko hommaa on edessä, aloitin vain jostain eli lihassolutehtävästä ja sen jälkeen huiskin alta pois muutkin bilsan tehtävät lukuun ottamatta leukosyytti- ja mehiläistehtäviä. Sitten oli fysiikan vuoro - yllättäen sähkömagnetismin tehtävä tuntuikin helpoimmalta, joten tein sen alta pois ja jatkoin hajoamistehtävään. Kemian omenahappotehtävästä sain myös kiinni nopeasti, mutta sen jälkeen suuntasin monivalintoihin ja hyvä fiilis lässähti - jätin tosi monta vastaamatta miinuspisteiden pelossa. Viimeiseksi yritin saada jotain irti kemian tehtävistä, mutta niissä ei ymmärrys riittänyt edes tehtävänannon sisäistämiseen... Olin kuvitellut, että ehdin lopuksi käymään vielä koetta jotenkin läpi ja "tarkistamaan", mutta yhtäkkiä aikaa oli jäljellä kaksi minuuttia ja ainut, minkä ehdin tarkistamaan oli oma nimi ja sotu... 

En ole käynyt katsomassa mallivastauksia, mutta olen varma, että suorituksellani ei sisään vielä tänä vuonna mennä - arvelen saavani noin sata raakapistettä. Eniten harmittavat pienet huolimattomuusvirheet, joihin tuhrautui arviolta ainakin viiden, ellei useammankin pisteen verran - unohdin mm. hajoamisvakiosta yksikön ja jätin vastaamatta muutamiin monivalintoihin, joiden vastaukset muistin kävellessäni salista pois - mutta huolimattomuuden sijaan omalla kohdallani homman ratkaisi varmasti heikko kemian osaaminen ja ylipäätään kokemattomuus pääsykoetyyppisten soveltavien tehtävien ratkaisemisessa. Huolimattomuusvirheet olisi ehkä voinut estää sillä, että olisin jättänyt suosiolla muutamat vaikeimmat tehtävät kokonaan yrittämättä ja käyttänyt sen ajan tarkistamiseen. Omasta osaamattomuudesta harmitti eniten ympäristömyrkky- ja leukosyyttitehtävät - ne olisi vaan pitänyt muistaa, mutta tuntui kuin olisi lottokuponkia täytellyt... 

Eilen illalla fiilis oli luokkaa "ei enää ikinä", mutta niin vaan on mieli sopeutuvainen, sillä tänään ilmoittauduin jo kiltisti kemian yo-kertauskurssille, joka alkaa elokuussa :D . Kesäkuun aion pitää lomaa, mutta heinäkuussa alkaa valmistautuminen toiselle kierrokselle. 


2 kommenttia:

  1. Mä en oo katsonut vastausanalyysia, mutta mutta päällimmäisenä jäi mieleen, että se koe oli vähän huolimattomasti ja ehkä viime tingassa tehty. Ja paljon oli ihan sellaista "nippelitietoa". Hmm...Oulussa ainakin meidän salissa oli moni lähti jo ennen klo 12 pois ja tuntui, että paikalla oli muutenkin vähemmän porukkaa mm. enemmän tyhjiä paikkoja kuin aikaisempina vuosina. Tyhjensin pääni täysin pääsykokeessa ja tänään kävin vielä koettamassa onneani farmasiassa, vaikka en tiedä menisinkö sinne, vaikka pääsisin (aineisto oli kauhea!!) ja ihan selkeää kisaväsymystä havaittavissa. Nyt sitten odotellaan ja katsotaan mitä tulevaisuus tuo.

    t. Se, joka oli täydentämässä tutkintoa keväällä ja meni vähän myöhään töissä -kommentoija (en vaan jaksa luoda tiliä :D)

    VastaaPoista
  2. Nippelitietoa oli kyllä paljon. Itseltä meni ihan ohi esimerkiksi tehokkain näkyvän valon aallonpituus yhteyttämisessä ja moni muukin vastaava. Onneksi nilviäisistä sun muista öttiäisistä ei kysytty kuin yksi monivalinta. Niiden hermostot ja verenkierrot olivat yksi inhokkiaiheistani :D . Turussa taisi lähteä heti kympiltä ehkä parikymmentä henkilöä siitä salista missä itse olin. Muista ei ole mitään havaintoa - havahduin tähän maailmaan siinä vaiheessa kun valvoja sanoi koeaikaa olevan jäljellä viisi minuuttia.

    Minuakin kiinnostaisi farmasia yhtenä varavaihtoehtona. Harmillisesti opiskelupaikat ovat vaan turhan kaukana :/.

    VastaaPoista

Tulokset 2019

Tämän postauksen kirjoittaminen on lähinnä masentavaa. En kuitenkaan jaksa piilotella epäonnistumistani. Sain siis tänä vuonna vain 92 raak...